Valokuitu, tietoa valokuidusta ja rakentamisesta

Siikaverkko valokuituliittymät on toteutettu valokuitutekniikalla. Valokuituverkko on nykymuotoisen tietoliikenteen ehdoton edellytys ja se takaa riittävän nopeat yhteydet myös tulevaisuudessa.

 • Rakentaminen

  rakentaminen

  Kuituverkko rakennetaan auraamalla tai kaivamalla kaapeli noin 70 cm syvyyteen teiden varsille. Piha-alueella vähintään 40 cm:iin. Siikaverkko huolehtii tarvittavista telekaapeleiden sijoitusluvista tiehallinnolta, teiden hoitokunnilta ja suostumuksista maanomistajilta. Asiakas vastaa oman kiinteistönsä alueella muiden rakenteiden selvittämisestä. Valokuituverkko tulee olemaan käytössä kymmeniä vuosia joten kaapelireitit dokumentoidaan tarkasti jo rakennusvaiheessa. Siikaverkko on myös itse velvollinen kaapelinäyttöihin pyydettäessä.

  Siikaverkko tekee asiakkaan kanssa kirjallisen sopimuksen valokuituliittymästä. Asiakkaalle tuodaan kiinteistöön oma valokuitu. Asiakkaan vastuulla on kiinteistönsä osalta kaapelireitin suunnittelu ja esimerkiksi sähkökaapelien ja vesi- ja viemäriputkien kartoitus sekä osoittaa kaapelin sisäänvientipaikka kiinteistössä. Liittymismaksuun sisältyy tontilla tapahtuva kaivuu ja jälkien siistiminen ilman viimeistelyä (esimerkiksi nurmikoinnista ja istutuksista vastaa kiinteistön omistaja).

  Mallikuva kaapelireitistä

  Mallikuva kaapelireitistä

  Siikaverkon urakoitsija tekee kiinteistöön läpiviennin joko poraamalla seinän läpi tai hyödyntämällä olevaa putkitusta. Kiinteistön seinään porataan noin 20 mm läpivientireikä viistoon 45 asteen kulmaan. Mikäli kiinteistöön on jätetty putkia, niitä voidaan käyttää. Kun kaapeli on tuotu sisälle, kuidun pää hitsataan pääterasiaan. Pääterasian läheisyyteen kytketään kuitumodeemi (tarvitsee sähkövirran toimiakseen). Tästä lähtee kiinteistön oma sisäverkko, josta asiakas vastaa itse.

  Läpivienti

  Läpivienti

  Liittymismaksu sisältää urakoinnin tontilla, jälkien siistimisen ilman viimeistelyä (esimerkiksi nurmikon istutus ja muut istutukset kuuluvat kiinteistön omistajalle) sekä kuidun läpiviennin kiinteistöön ja kuidun päättämisen pääterasiaan. Pääterasian välittömään läheisyyteen kytketään tarvittava kotipäätelaite (laite tarvitsee sähkövirran toimiakseen).

 • Valokuitu - maailma tulee kotiisi valonnopeudella

  valokuitu

  Siikaverkko valokuituliittymät on toteutettu valokuitutekniikalla. Se tarjoaa monia hyviä ominaisuuksia verrattuna perinteiseen kuparitekniikkaan: Valokuitu takaa riittävän nopeat yhteydet myös tulevaisuudessa. Pienen vaimennuksen ja suuren kaistaleveyden ansiosta valokuidun tiedonsiirtokyky on valtava kuparikaapeliin verrattuna. Valokuitu ei ole altis sähkömagneettisille häiriöille eikä aiheuta niitä itse. Myöskään sähköverkon tai ukkosen aiheuttamat ylijännitteet eivät häiritse kuidun toimintaa, koska lasinen kuitu ei johda sähköä.

  Valokuidun ylläpito on edullista ja käyttö turvallista myös tietoturvan kannalta. Valokuitu ei säteile ympäristöön, joten yhteyden ylikuuluminen ja salakuuntelu on käytännössä mahdotonta.

  Valokuituverkko on nykymuotoisen tietoliikenteen ehdoton edellytys. Uudet palvelut vaativat jatkossa nykyistä huomattavasti suurempia tiedonsiirtonopeuksia, joihin kuparikaapelin ominaisuudet eivät enää riitä. Liityntäverkoissa on väistämättä edessä muutos, jossa kuparikaapelit poistuvat käytöstä ja kiinteät yhteydet tullaan jatkossa toteuttamaan valokuitutekniikalla.

 • Mitä valokuitu on?

  valokuitu

  Valokuitu on erittäin ohut lasista valmistettu johdin, jonka tarkoituksena on johtaa valoa. Valon taajuus on satoja terahertsejä ja tietoliikenteessä laservalolla voidaan lähettää tietoa suurella nopeudella. Se on tiedonsiirtokyvyltään ja ominaisuuksiltaan ylivoimainen tietoliikenneyhteys. Etuina on mm. luotettavuus ja rajaton kapasiteetti. Rajattomalla kapasiteetillä varustettu kuituverkko liittää kiinteistön osaksi verkostoitunutta maailmaan ja tuo nykyaikaiset sähköiset palvelut jokaisen ulottuvilla. Eikä nopeuteen tai tiedonsiirtokykyyn vaikuta etäisyys tai muiden samanaikaisten käyttäjien määrä.

  Valokuitu on pitkäikäinen ja se kestää vuosikymmeniä, puhutaan jopa 50 vuodesta. 70-luvulla rakennetut ensimmäiset valokuituverkot ovat edelleen toiminnassa ja kapasiteetti vastaa täysin nyt rakennettavia verkkoja. Vuosien ja vuosikymmenten saatossa tietoliikenteen määrän tarve on kasvanut ja kasvaa huimasti edelleen. Kuituverkko on mahdollista päivittää edullisesti pelkät päätelaitteet vaihtamalla. Yleisen arvion mukaan tietoliikenteen määrä tulee kasvamaan lähivuosina kymmenkertaiseksi nykytilanteesta.

 • Miksi minun tulisi kiinnostua valokuidusta?

  valokuitu

  Tietoverkko- ja viestintäpalvelut kuuluvat nykyisin joka kodin ja yrityksen perustoimintoihin yhdessä veden, sähkön ja lämmityksen kanssa. Asioiden hoitaminen sähköisesti ei ole pelkkä mukavuustekijä, sillä siitä on tullut merkittävä osa normaalia arkea. Hyvien yhteyksien avulla saat runsaan määrän erilaisia palveluita ja toimintoja suoraan kotiisi.

  Palvelut siirtyvät yhä enenevässä määrin verkkoon. Nykyiset sähköiset palvelut kehittyvät ja uusia palveluita tulee koko ajan lisää verkon kautta tarjottaviksi. Jo nyt verkossa ovat mm. vero- ja te-palvelut, kela, pankit jne. Valokuitu on ainoa luotettava tekniikka, joka pystyy vastaamaan sähköisien palveluiden vaatimuksiin.

 • Miten ja milloin valokuituliittymän voi hankkia?

  hankkiminen

  Valokuituliittymä kannattaa ehdottomasti hankkia nyt, kun alueelle rakennetaan valokuituverkkoa, sillä kustannukset ovat silloin huomattavasti edullisemmat. Rakentamisen jälkeen valokuituliittymän hinta on moninkertainen. Vähintäänkin valokuitu kannattaa tilata tontille ns. kuituvarauksena. Kuukausimaksua veloitetaan vasta, kun haluat aktivoida liittymän käyttöön. Näin saat hyödynnettyä rakentamisajan huikeat hintaedut.

  Tilaa kuitu

Kuidut käyttöön-opetusmateriaali: http://haapavesi-siikalatva.fi/?page_id=15094