Tiedotteet

Miten teimme vanhasta kesämökistä modernin etätyöparatiisin

Vieraskynässä Tuomas Levoniemi

Olemme jo parinkymmenen vuoden aikana käyneet mökillä joka kesä. Yleensä jaksot olivat 1–2 viikon mittaisia. 1940-luvulla rakennettu hirsimökki oli aluksi vailla kaikkia nykyajan mukavuuksia. Teimme tällöin mökillä pieniä remontteja, joiden tarkoitus oli lähinnä ylläpitää mökin kuntoa.

Sähköt mökille saatiin vuoden 2010 jälkeen, mikä jo selvästi paransi mökin käyttömahdollisuuksia. Kuitenkin mökki oli tässä varustuksessa selvästi vain kesäasunto ja tarvitsi tuekseen kaupunkiasuntoa, joka onneksi oli käytettävissä Kajaanissa. Asumme kuitenkin yli 500 kilometrin päässä mökiltä, ja sinne ei aivan viikonlopuiksi kannattanut piipahtaa. Etätyömahdollisuus saatiin juuri ja juuri kelvolliseksi mobiilidatan avulla, mutta sen eteen joutui tekemään paljon työtä. Nopeus ei ollut sitä luokkaa, että kaksi henkilö olisi joustavasti tehnyt sen kautta etätyötä. (Linkki juttuun) Ongelma oli myös 4G-yhteyden nopeuden vaihtelu, joka johtui todennäköisesti paikallisten mobiilitukiasemien kuormituksesta. Tämä näkyi varsinkin loma-aikoina iltaisin, kun muutkin kesälomalaiset alkoivat katsoa suoratoistopalveluista elokuvia.

 

Perustavanlaatuisia remontteja on pitänyt tehdä. Tässä korjataan perustuksia, koska mökki liikkui roudan takia

Mobiilin kanssa tuli jotenkuten kesälomakautena toimeen. Mökin siirtyminen meidän omistukseemme kuitenkin muutti tilanteen täysin. Jouduimme harkitsemaan, onko järkevää edes ottaa loma-asuntoa, jolla viettää vain 1–2 viikkoa vuodessa. Vaihtoehtoja oli käytännössä vain kaksi: joko mökki laitetaan kaikilta osin kuntoon, jotta siellä voi oleskella pidempiä aikoja, tai se myydään. Korona oli myös toinen tekijä, joka sysäsi suunnitelmia eteenpäin. Päätimme, että mökki varustellaan siten, että sillä voi tehdä työtä myös ilman kaupungin ”tukikohtaa” ja että mökkiä voidaan käyttää vähintään 2–3 kuukautta enemmän vuodessa.

Remontteja on tehty sekä sisällä että ulkona

Onneksi päätöksen ajoituksen suhteen meillä oli myös onnea matkassa. Alueella oli ensin jätevesiosuuskuntahanke ja vähän tämän jälkeen saimme myös tietää, että Osuuskunta Siikaverkko on rakentamassa alueelle valokuituverkkoa. Päätimme heti lähteä molempiin hankkeisiin mukaan. Näin saimme melkein samoihin aikoihin käyttöömme sekä kuituyhteyden, että juoksevan veden ja viemärin. Samaan aikaan teimme myös remontteja, jotka mahdollistavat asumisen ympärivuotisesti. Näissä korvaamaton apu oli paikallinen perinnerakentamisen ammattilainen, taitava kaivinkonekuski ja luotettava naapuriapu – nyt jo kolmannessa sukupolvessa.

Samoihin aikoihin otettiin käyttöön myös ilmalämpöpumppu, joka on tottakai kotiautomaation kautta hallittavissa. Laaja kotiautomaatio mahdollistaa myös rahan ja energian säästön ilman asumismukavuuden kärsimistä, kun lämmitys voidaan optimoida edullisen pörssisähkön ja paikallaolon mukaan hyvin joustavasti ja automaattisesti.

Koska välimatka kodin ja mökin välillä on pitkä, tietoliikenneyhteyden luotettavuus nousi suunnitelmissa tärkeään asemaan. Mökillä ollessamme pystyimme käynnistelemään 4G-reititintä, mutta yli 500 kilometrin päästä tämä ei onnistunut. 4G-reititin jäi säännöllisen epäsäännöllisesti jumiin noin kerran viikossa siitä huolimatta, että laitteen asetuksia muutettiin useaan kertaan. Hätäratkaisuna reitittimen sähkönsyöttö kytkettiin GSM- etäohjattavan pistorasian kautta, jolloin pystyin tekstiviestillä uudelleenkäynnistämään laitteen. Tilanne oli siis kaukana optimaalisesta.

Kotiautomaatio on nykyään yllättävän helppoa rakentaa

Olimme kuitenkin pyrkineet rakentamaan mökille hallintaa ja valvontaa varten kotiautomaatiota jo muutaman vuoden ajan. Automaatio kuitenkin toimi epäluotettavasti yhteyden heikon tason, pätkimisen ja jumiutumisen takia. Valokuitu ratkaisi ongelman kertaheitolla. Kuidun asentamisen jälkeen yhteys mökille ei ole katkennut kertaakaan.

Mitä tulee netin peruskäyttöön eli etätyöhön ja viihdekäyttöön, niin yhteys on ollut erinomainen. Olemme monessa suhteessa erittäin tyytyväisiä valokuituyhteyteen. Kuituyhteys on kuitenkin tärkeydeltään aivan samalla tasolla kuin juokseva vesi ja viemäri. Kun otetaan huomioon, miten edullisilla hinnoilla kuituyhteyksiä on rakennettu, niin ei ole mitään järkeä olla sitä ottamatta. Omat käyttöesimerkkini antavat tästä vinkkejä, vaikket itse juuri tällä hetkellä mieltäisi sitä tarvitsevasi.

Tuomas Levoniemi mietteissään tuvan pöydän äärellä

0

You must be logged in to post a comment.