Tiedotteet

Miksi koti kannattaa varustaa valokuidulla ennen myyntiä?

Valokuitu ja sähköauton latauspiste. Siinä ovat kaksi asiaa, mitä ostajat tänä päivänä ensimmäisenä kysyvät etsiessään uutta kotia, kertoo kiinteistönvälittäjä Tytti Laitila Avilla LKV:lta. Kaupungista maalle muuttavilla voi työnantaja pysyä samana, koska etätöissä paikalla ei ole merkitystä,  mutta toimintavarmalla nettiyhteydellä on suuri merkitys.

 

Avilla LKV pyöräyttää kohteesta etänäytön tarvittaessa. Tähän mennessä suurin osa uutta kotia etsivistä ovat kuitenkin suosineet ylivoimaisesti eniten perinteistä näyttöä. Mahdollisen uuden kodin tunnelma halutaan kokea paikan päällä, sillä onhan kyse kuitenkin isosta investoinnista, Tytti kertoo.

 

Nykyään ilman hyvää nettiä olevan asunnon myynti on sama, kuin yrittäisi myydä asuntoa ilman sähköä ja juoksevaa vettä. Erityisesti perheelliset ovat nettiyhteyden suurkuluttajia, koska nykyarjen pyörittäminen vaatii kapasiteettia yhteydeltä muuhunkin kuin nettiselaamiseen. Jotta arki pyörii nyt ja tulevaisuudessa älyteknologian ja etäpalveluiden lisääntyessä, on kotona oltava toimintavarma nettiyhteys.

 

Valokuitu on investointi, joka on tuhansien eurojen arvoinen.

Valokuitu on kannattava investointi.

 

Valokuituliittymän kokonaiskustannus on pieni verrattuna hyötyyn

 

Esimerkiksi 500 € ennakkohinnalla tilattu valokuituliittymä + 24 kk määräaikainen sopimus á 45,90 €/kk on kokonaissijoituksena vain 1601,60 €!

 

Valokuitu on siis todella pieni investointi, joka kuitenkin nostaa asunnon arvoa tuhansilla euroilla vuosikymmeniksi eteenpäin. Myös taloyhtiöissä valokuituun kytketyn osakkeen saa helpommin vuokrattua tai myytyä.

 

 

Smart-TV ja monet muut kodin laitteet käyttävät nettiyhteyttä

Smart-TV ja monet muut kodin laitteet käyttävät nettiyhteyttä lisäten samalla paineita nettiyhteydelle.

 

Mihin sitä verkkodataa oikein kuluu?

 

Vuosi 2020 lisäsi erityisesti videopuheluiden suosiota kaikenikäisillä. Pikaviestimien käyttö sekä verkkouutisten lukeminen kiinnostivat enemmän vanhempaa sukupolvea.

 

Itseäni ilahduttaisi, jos viimeistään eläkkeellä ihmiset löytäisivät bloggaamisen ilon ja sitä kautta innostuisivat kertomaan elämästään sekä siirtämään jälkipolville tietoaan esimerkiksi perinteistä.  Raahelainen Ruusumuori Leila Kastelli aloitti bloggaamisen 10 vuotta sitten kierrätysmateriaaleja hyödyntäen rakennetun kesäkahvilan mainostamista varten. Harrastus syveni ruusutarinoihin, joita hän kertoo Metsätontun ruusutarha -blogissaan.

 

Kodeissa käytetään nettiä mm:

 • Älytelevisiolähetyksiin
 • E-urheilun mahdollistamiseen
 • Turva- ja hälytyspalveluihin
 • Etätyön ja -opiskelun mahdollistamiseen
 • Suoratoistopalveluihin
 • Kaikkiin perheen sisällä löytyviin läppäreihin, tabletteihin ja puhelimiin
 • Isojen kuva- ja videotiedostojen lataamiseen

 

Robotti-imuri

Tämä veijari on vallannut jo monta kotia Suomessa.

 

Miten kotiemme älykkyys on lisääntynyt?

 

Älykkäät ratkaisut eivät ole ihan vielä jokaisella arkea, mutta voi tulla eteen se päivä, jolloin kodinkoneliikkeestä ei löydy muuta kuin älyteknologiaa käyttäviä laitteita. Me emme voi tietää, joutuuko joku kaunis päivä perinteinen jääkaappi unholaan samoin, kuin vaikkapa kasettisoittimet tai kinofilmikamerat ovat joutuneet.

 

Yksi syy tähän on se, että älyteknologia tuo arkeen helppoutta, kätevyyttä sekä säästöjä. Powerin myyntipäällikkö Ari-Pekka Pulkkinen kertoo älyvalaistuksen olevan suurin tuoteryhmäkokonaisuus, sisältäen sisä- ja ulkovalot. Toisena tulevat turvallisuuteen liittyvät tuotteet, eli pääosin valvontakamerat. Kolmanneksi suurin tuoteryhmäkokonaisuus, myyntieuroissa mitattuna, on ”hubi” eli erilaiset ohjainyksiköt.

Valokuitu pitää maaseudun elinvoimaisena.

Valokuitu pitää maaseudun elinvoimaisena.

Maaseutu 2040 hanke puolestaan visioi, että vuonna 2040 mm

 • Etäseuranta on tuonut peruspalvelut helpommin saavutettaviksi.
 • Paikasta riippumaton työ on arkipäivää.
 • Monipaikkaisuus ja kausiasuminen ovat lisääntyneet.
 • Uudet lähienergia- ja bioenergiaratkaisut ovat lisääntyneet.
 • Maaseudun arvostus on kasvanut.
 • Älykodit tuottavat energiaa, sekä ruokaa omaan käyttöön.

 

Niin nettiyhteyden kuin myös nettiyhteyttä käyttävien laitteiden tarve vain kasvaa tulevaisuudessa. Valokuituliittymän on arvioitu kestävän vähintään 50 vuotta. Tarvitsemme toki mobiiliverkkoa silloin, kun olemme tien päällä. Kuitenkin mobiiliverkoissa on ollut koko ajan sama ongelma, eli netin laatu on  riippuvainen kodin sijainnista, yhtäaikaisista käyttäjistä sekä säästä, mitä ongelmaa ei ole valokuituliittymällä. Jos harpataan 10 vuotta eteenpäin, valokuidulle ei tarvitse rakentaa mastoja, sitä ei tarvitse kaivaa uudelleen, vaan siellä se on edelleen palveluksessasi, toimintavarmana ja nopeana, oli nopeuden tarve tulevaisuudessa vaikka 8000 megaa. Valokuituliittymä on siis myös ympäristöteko.

 

 

Anna meidän tuoda tulevaisuus ulottuvillesi.

 

 

Lähde:

www.maaseutu.fi/uploads/Maaseutu2040.pdf

www.avillalkv.fi

www.tilastokeskus.fi/tietotrendit/artikkelit/2021/median-merkitys-on-kasvanut-pandemian-aikana-monet-ikaihmiset-ovat-ottaneet-melkoisen-digiloikan/

www.power.fi/c/5016/smart-home-alykoti/

 

 

0

You must be logged in to post a comment.